Wanneer belt u?

Als u tijdens de avond, de nacht of het weekend medische hulp nodig heeft die niet kan wachten tot de volgende werkdag. Voor levensbedreigende situaties belt u 112.

Huisartsenpost West-Friesland is er voor huisartsenzorg buiten de praktijkuren van uw eigen huisarts. Dus tijdens de avond, de nacht, het weekend en op feestdagen. In de regel werkt uw eigen huisarts in de eigen praktijk op werkdagen van 08.00 uur ’s morgens tot 17.00 uur ’s middags. Wanneer u buiten deze tijden met spoed hulp van een huisarts nodig heeft, belt u de Huisartsenpost. Het is niet mogelijk om zonder afspraak naar de Huisartsenpost te komen. Met spoed betekent dat de zorg niet kan wachten tot de eerstvolgende werkdag van uw eigen huisarts. Bijvoorbeeld toenemende benauwdheid, verlammingsverschijnselen, heftige pijn, een ernstig ziek kind of een ongelukje in huis. Of als u zo ongerust bent dat u een medisch advies wilt vragen!

Wat heeft u nodig?

Zorg dat u de belangrijkste gegevens paraat hebt. Denk hierbij aan BSN-nummer, geboortedatum, naam, adres en telefoonnummer (van uzelf of van degene voor wie u belt). Houd ook uw medicijnen, ID en gegevens van uw huisarts en verzekeraar bij de hand.

U dient altijd eerst telefonisch contact met ons op te nemen. Wanneer het erg druk is, kan het zijn dat u lang moet wachten voordat u aan de beurt bent. Zorg ervoor dat u alle belangrijke gegevens klaar hebt liggen als u ons belt. Het is handig om ook uw medicijngebruik, medische geschiedenis en eventueel de datum van uw laatste bezoek aan huisarts of specialist bij de hand te hebben.

U belt en dan?

Als u de Huisartsenpost belt (0229 – 297800), krijgt u een speciaal opgeleide doktersassistent (triagist) aan de telefoon. Om de mate van spoed te beoordelen, stelt de triagist een aantal vragen over de medische klachten. Afhankelijk van de ernst van uw vraag kiest de triagist één van de volgende mogelijkheden:

  • Zij geeft telefonisch advies
  • Zij laat de huisarts terug bellen
  • Zij maakt een afspraak voor een consult op de huisartsenpost
  • Zij maakt een afspraak voor een visite aan huis. Dit gebeurt als u om medische redenen niet naar de huisartsenpost kunt komen.

De triagist aan de telefoon werkt nauw samen met dienstdoende huisartsen. De huisartsen controleren alle adviezen die gegeven zijn door de  triagisten.

Spoed krijgt voorrang.
Wanneer u een afspraak heeft bij de Huisartsenpost dient u zich te melden bij de triagist aan de balie. Wanneer uw afspraak staat geregistreerd, kunt u plaatsnemen in de wachtruimte. Het kan zijn dat het druk is en dat u moet wachten. Patiënten die later zijn binnen gekomen worden misschien eerder geholpen. Dit afhankelijk van de ernst van hun klacht. Wij vragen uw begrip hiervoor.