05 jul 2018
Privé: Samenvatting symposium ‘Grenzen aan de spoedzorg’ 28 juni 2018

De spoedzorg doe je samen! Dat was het credo tijdens ons 8e symposium ‘Grenzen aan de spoedzorg’. Met 150 deelnemers betrokken bij de spoedzorg in onze regio hebben we stappen gezet om de spoedzorg duurzaam in te richten met elkaar.
Dagvoorzitter Aaf Brandt Corstius (
www.aafbc.nl) verzorgde vanuit patiëntperspectief en met humor de paneldiscussie met vier van onze zorgpartners en een lid van de cliëntenraad over wat is spoed en wat is nu de kern van het vastlopen van de ‘spoedzorg’. Van grote invloed op de spoedzorg is de 24 uurs economie en bijbehorend gedrag, maar ook de toenemende zorgvraag van ouderen en het tekort aan zorgpersoneel.

Andy Mosmans (marketeer en lid RvT ziekenhuis, www.andymosmans.nl) nam ons mee in het denken vanuit marketing en de verwachtingen van de patiënt.
Wat ziet hij? Wat heeft de huisarts een sterk ‘love-merk’: toon als huisarts je passie, betrek je klanten en beloon hun loyaliteit, vertel goede verhalen over je vak, vertel wat je kunt doen en accepteer de verantwoordelijkheid. Kijk wat flexibeler naar oplossingen, maak meer gebruik van technologie en maak gebruik van je sterke merk als huisarts. Verwerk positieve boodschappen in je communicatie, bijvoorbeeld voor de HAP: ‘Gedraag je goed, spoed alleen als het moet’.

De leerlingen van SG Newton in Hoorn, waar we te gast waren, hadden een heerlijk buffet gekookt voor alle gasten. Dat leverde goede energie op voor de groepsopdrachten: ‘Maak met elkaar het ideale spoedplein (met wie, wat en hoe)’. Gemeenschappelijke gedachten deze avond is de komst van een integraal spoedplein met alle relevante spoedzorgverleners zoals SEH, HAP, GGZ NHN en de wijkverpleging, ELV etc. De mogelijkheden die technologie kunnen bieden in de vorm van zelftriage, beeldbellen, zelf aanmelden etc kwamen volop terug. Ook diverse ideeën over organiseer de huisartsenzorg 24/7 en/of organiseer de spoedzorg 24/7. Een mooie metafoor was de ‘Westfriese spoed-stolp’: het moet er aantrekkelijk zijn om te werken en van goede kwaliteit zijn.

Afsluitend bevroeg Aaf de bestuurders van ZWF, WFG-WLZ, Omring, GGZ NHN en ZZWW over hoe nu verder. De huisartsenzorg is toe aan een herinrichting, het huidige ondernemersmodel voldoet niet meer. En maak de HAP aantrekkelijk voor zorgverleners om daar te werken. Kijk goed aan de poort naar wat er echt nodig is: medisch, zorg of mantelondersteuning. En de ‘Westfriese spoed-stolp’ is een aantrekkelijke gedachte: de stolp straalt kwaliteit uit en een plek waar je graag wilt werken. Met grote dank aan ieders bijdrage, de medewerkers en leerlingen van SG Newton, kon Stefan Koomen deze succesvolle editie van het symposium afsluiten. Volop energie en input om verder aan de slag te gaan in de regio.

Voor meer informatie: mail info@zorgkoepelwf.nl

 

Voor een samenvatting met foto’s: Samenvatting ZWF Symposium ‘Grenzen aan Spoedzorg’